Gazela džejran - Zoo Plzeň

Gazela džejran - Zoo Plzeň

Popis: Obívají polopouště, kopcovité pláně a plošiny. V létě žijí v malých rodinných skupinách o 2-5 zvířatech, v zimě se shlukují do velkých stád o desítkách, někdy o stovkách jedinců. Živí se trávou, listy a výhonky. Samice jsou březí asi 6 měsíců, rodí 1-2 mládata. Aktivní bývají pouze odpoledne a brzy ráno, kdy se poklidně procházejí a přitom se pasou. V poledne stáda vyhledávají stín k odpočinku. Při vyrušení prudce vyskočí a běží rychlostí až 60 km/h do bezpečné vzdálenosti. Jakmile usoudí, že nebezpečí pominulo, vrací se oklikou zpět na místo odpočinku. Samci v období rozmnožování značkují teritorium jednak hromádkami trusu, ale také výměšky žláz. Přitom vydávají chraplavý hlas.

[zobrazit fotografii na mapě]

Použitá fototechnika: Canon EOS 5D Mark III / Canon EF 100-400 mm F/4,5-5,6L IS USM

Zobrazeno: 1292 ×

Vložit na facebook Vložit na twitter Záložka na Delicious