Velbloud dvouhrbý - Zoo Plzeň

Velbloud dvouhrbý - Zoo Plzeň

Popis: Velbloud dvouhrbý je příslušníkem velbloudovitých přežvýkavých sudokopytníků, kteří pocházejí ze Severní Ameriky, kde začátkem čtvrtohor vymřeli. Napřed ale vyslali zástupce lam do Jižní Ameriky a předchůdce velbloudů do Asie, Afriky i jižní Evropy. Divoký velbloud dvouhrbý dnes žije pouze ve dvou malých populacích, naproti tomu ochočený velbloud je jako dopravní prostředek hojný. Zajímavé je, že velbloud může putovat několik dnů bez pití a ztratit až čtvrtinu tělesné hmotnosti, aniž by mu to vadilo. Když pak najde vodu, dokáže během čtvrt hodiny vypít až 130 litrů. Voda se mu rychle vrací do dehydrovaných tkání a ochablé zvíře ožívá doslova před očima. Vodu však sebou nenosí ani v hrbu ani v žaludku. Na rozdíl od ostatních savců nemá tuk pod kůží, ale nahromaděný v hrbech. Tato zásobárna energie mu slouží jako chemická laboratoř. Při odbourávání tuku se uvolňuje vodík, který pak sloučením s kyslíkem tvoří vodu do krevního oběhu. Podobně velbloud získává vodu i z jiných tkání těla.

[zobrazit fotografii na mapě]

Použitá fototechnika: Canon EOS 5D Mark III / Canon EF 100-400 mm F/4,5-5,6L IS USM

Zobrazeno: 1409 ×

Vložit na facebook Vložit na twitter Záložka na Delicious