Makak lví - Zoo Liberec

Makak lví - Zoo Liberec

Popis: Makak lví patří mezi nejvzácnější druhy makaků. Obývá deštné lesy Indie do nadmořské výšky 1800 m. Na životě ho ohrožuje především drastický úbytek a fragmentace lesního porostu, který je kácen kvůli plantážím kávy, eukalyptu a čaje. Makaci byli v minulosti loveni pro maso, tradiční medicínu a pro chov v zajetí jako domácí mazlíčci.
Makak lví se dříve nazýval také wanderu nebo opice vousatá. Jeho zbarvení je černé s šedou hřívou okolo obličeje, díky které získal makak své druhové jméno. Tento primát žije v malých společenstvech s přísnou hierarchií. Obvykle jsou skupiny tvořeny jedním samcem a několika samicemi nebo skupinkou několika samic pohybujících se mezi teritorii dvou samců, která se mohou překrývat. Samci si jako jediní z makaků označují své teritorium hlasitým voláním. Velikost skupiny se pohybuje mezi 4-30 jedinci. Makakové lví se rozmnožují celoročně. Samice jsou březí 6 - 7 měsíců, poté rodí jedno mládě.
Makak lví tráví většinu času na stromech ve výškách 20-30 m nad zemí a jen málokdy slézá na zem. Živí se hlavně rostlinnou potravou, a to nejrůznějším ovocem, listy, semeny, květy a houbami. Občas si svůj jídelníček zpestří měkkýši, hmyzem, veverkami a jinými menšími savci.

[zobrazit fotografii na mapě]

Použitá fototechnika: Canon EOS 5D Mark III / Canon EF 100-400 mm F/4,5-5,6L IS USM

Zobrazeno: 3671 ×

Vložit na facebook Vložit na twitter Záložka na Delicious